Gefeliciteerd met je tweelingzwangerschap!


Het moment dat je nietsvermoedend de eerste echo liet maken bij de verloskundigenpraktijk werd een hele happening, want er bleken niet 1 maar 2 kloppende hartjes te zien…Hoe was jouw reactie? En die van je partner? 


Een medische zwangerschap

Je bent blij dat je in verwachting bent van twee baby’s, maar misschien maak je je ook zorgen, want een tweelingzwangerschap is fysiek zwaarder en kan erg stressvol zijn. Deze tweelingzwangerschap is anders dan een eenlingzwangerschap omdat je meteen door je verloskundige wordt doorverwezen naar het ziekenhuis en ‘medisch’ wordt. Mede door mijn eigen tweelingzwangerschap en de geboorte van Oliver en Nova, nu 4 jaar geleden, ben ik doula geworden.

 

De begeleiding in het ziekenhuis was prima, de vele echo’s en de controles waren voornamelijk gericht op de baby’s en niet op mijn fysieke en mentale gesteldheid. Ik voelde mij eenzaam en een buitenstaander, eigenlijk wilde ik gewoon zwanger zijn en behandeld worden zoals alle andere zwangere die ‘maar’ 1 baby in hun buik droegen.

 

Ook kon ik weinig positieve informatie vinden over tweelingen of tweelingzwangerschappen. De informatie die ik las stond bol van de risico’s en dat helpt niet als je op zoek bent naar positieve support. Want daar had ik juist behoefte aan!

 

Naast allerlei fysieke klachten voelde ik mij namelijk ook heel vrouwelijk, krachtig en trots! Trots dat er 2 baby’s in mijn buik groeiden!

‘Wat ik miste in het ziekenhuis tijdens mijn medische tweelingzwangerschap, kon ik bij Marijn vinden.’

Rieta, juni ‘21


De Tweeling Doula

Als ik toen had geweten dat er doula’s bestonden, had ik er zeker 1 ingeschakeld. Een doula met tweelingervaring, die mij en mijn partner emotioneel had kunnen ondersteunen tijdens de zwangerschap, de geboorte en de kraamweek. Dat zij ons tijdens de zwangerschap had geïnformeerd, geïnspireerd en handvatten had gegeven om ons voor te bereiden op de komst van 2 kleine baby’s. En dat zij ons kon helpen tijdens de kraamtijd en postpartum periode met haar ervaring.

 

Want tweelingen worden vaak een paar weken eerder geboren dan eenlingen, en de zorg voor kleine (premature) baby’s kan als zeer intensief en stressvol worden ervaren. Ook dan is het fijn om te weten dat er hulp is, iemand met ervaring die praktische tips kan geven en jullie emotioneel kan ondersteunen. Misschien wil je je hart luchten tijdens de kraamperiode omdat het zorgen voor 2 kleine baby’s zo intens zwaar is? Of misschien is de geboorte anders verlopen dan je had gehoopt en heb je daar nu bepaalde gevoelens bij? Ik ben er dan om jullie te ondersteunen door middel van gesprekken en massage.

Als extra service kan ik jullie fotografie aanbieden. Voor de verwerking van deze intensieve periode is het fijn om foto’s te hebben, die je later helpen herinneren.

Laten we ook een moment nemen om stil te staan om samen deze tweelingzwangerschap en de kraamperiode te vieren!

Hoe bijzonder het leven is, dat je nu 2 baby’s hebt, die elkaar al zo goed kennen, omdat ze tegelijkertijd in jouw buik zijn ontstaan en gegroeid. Ze hebben daardoor een band die alleen meerlingen met elkaar hebben!

 

Naar aanleiding van mijn eigen ervaring rondom de zwangerschap en geboorte van Oliver & Nova is De Tweeling Doula ontstaan!


Herken je je in mijn verhaal? Heb je interesse in emotionele ondersteuning van een ervaringsdeskundige tijdens je tweelingzwangerschap en de geboorte? I’m here!